Nederlands Insituut van Psychologen
Interview
Nieuwsbrief Revalidatie april 2020
 
 
Werken tijdens COVID-19

Interview met Caroline van Geenen, GZ-psycholoog, medische psychologie Jeroen Bosch ziekenhuis, door Elze Wijnalda

In het Jeroen Bosch ziekenhuis is een Mental Support Team opgezet, bestaande uit geestelijk verzorgers (GV), GZ-psychologen, Medisch Maatschappelijk werk (MMW) en Bedrijfsmaatschappelijk werk. Er is een verdeling gemaakt in het ondersteunen van patiënten, familie en personeel.

De geestelijke verzorging begeleidt dagelijks patiënten op de COVID-19 afdelingen. Medische Psychologie wordt op aanvraag ingezet als er onrust, angstklachten of mogelijk een delier speelt. De geestelijk verzorgers/psychologen gaan in beschermingspak naar de afdeling. Op de IC worden patiënten medisch psychologisch behandeld die aanspreekbaar zijn en angstklachten hebben. Op de coronafdelingen zien we dat patiënten zorgen hebben over hun eigen ziekteproces, maar daarnaast ook angst hebben om een partner (of ander familielid) die besmet is of besmet kan raken. We zien regelmatig dat er in een familie meerdere mensen worden getroffen door het coronavirus, waardoor de stress binnen families toeneemt. Naast angst en somberheid is het als psycholoog belangrijk alert te zijn op acute stressklachten, posttraumatische stressklachten en later in hetproces van de patiënt op Post IC syndroom (PICS) en/of een gestoorde rouwverwerking, zowel bij de patiënt als bij zijn familie.

Familieleden worden door maatschappelijk werk telefonisch benaderd en begeleid. Familie mag (nog) niet in het ziekenhuis komen. Dit wordt door zowel patiënt, familie als personeel als zwaar ervaren.

Met een team van 10 GZ- psychologen en 3 GZ-psychologen uit de Tolbrug Specialistische Revalidatie zijn we aanwezig bij overdrachten van verpleegkundigen en artsen  van de diverse Covid-19 afdelingen (waaronder intensive care (IC), spoedeisende hulp (SEH) en 5 corona-afdelingen). Daarnaast begeleiden we het paramedisch personeel, medisch maatschappelijk werk en de klinische chemie/tromboseafdelingen. We geven collega’s de gelegenheid hun ervaringen te delen, geven psycho-educatie over acute stressklachten en stressverschijnselen en bespreken verschillende copingstijlen. Doelstelling is het mentaal en fysiek gezond houden van ons personeel.

Hieronder volgen een aantal tips, die je als team kunt gebruiken in de omgang met Covid-19 patiënten:

  • Doe een sportshirt met korte mouwen onder de beschermende kleding aan, dit neemt zweet beter op en is minder warm (in het ziekenhuis is de afdeling Hygiëne en Preventie aan het onderzoeken of dit hygiënisch genoeg is, uitslag nog onbekend).
  • Vergroot je herkenbaarheid, met een foto op je pak of foto’s van de aanwezige therapeuten op de afdeling.
  • Zorg voor een (digitaal) communicatieschrift, voor de familie belangrijk om goed te kunnen volgen wat er dagelijks gebeurt en later in het proces belangrijk voor het verwerkingsproces van de patiënt. Ook heel kort rapporteren wordt door familie als heel prettig ervaren.
  • Betrek familie zoveel mogelijk (via beeldbellen).
  • Zorg voor een intervisie groepje, of een buddy waar je ervaringen mee kunt delen.
  • Sta stil bij hoe je je werkdag hebt ervaren, of hoe je aan de dag begint. Lukt het je om goed de dag te beginnen/verder te werken/de werkdag af te sluiten, zo niet: wat is daarvoor nodig? Het is belangrijk dat je thuis weer energie opdoet. Het is een tijd die om aanpassing vraagt: sportschool dicht dan wel in buitenlucht zijn, bewegen. Gezonde voeding. Nachtrust.Eigen routine (buiten werk) zoveel mogelijk volgen.
  • Op (sociale) media is veel aandacht voor corona, dus kijk een beperkte tijd en daarna iets anders. Schrijf een berichtje dat je kunt versturen aan mensen die belangstellend zijn in de trant van: “Dank je wel voor je betrokkenheid, mijn dag was……., nu neem ik even afstand om los te komen van werk en om weer op te laden”.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin
...